STEAM PAMOKA „ŽALINGŲ ĮPROČIŲ POVEIKIS SVEIKATAI IR ŠEIMOS BIUDŽETUI“

Bendri dokumentai


Spalio 5 dieną II b klasėje vyko STEAM pamoka „Žalingų įpročių poveikis sveikatai ir šeimos biudžetui“, kurią vedė matematikos mokytoja Lina Račkienė ir sveikatos priežiūros specialistė Laimutė Marcalienė.
Pamokos pradžioje aptarėme, kaip žalingi įpročiai įtakoja kiekvieno žmogaus gyvenimą , kaip tai susiję su sveikata ir finansine gerove. Mokiniai, pasitarę grupėse, įvardijo atsitiktinai parinktų organų galimus pakenkimus, kurie atsiranda vartojant alkoholį arba rūkant.
Pamokos metu mokiniai sprendė uždavinius, naudodamiesi savo surinkta informacija, gauta iš artimos aplinkos žmonių, turinčių žalingus įpročius.
Gimnazistai suskaičiavo, kiek jų apklausti žmonės sumoka akcizo mokesčio per metus.
Suskaičiavę, kiek jų apklaustas žmogus išleidžia cigaretėms per metus, jaunuoliai išsiaiškino, per kiek laiko jie galėtų įsigyti norimą daiktą (dviratį, automobilį), jeigu atsisakytų šio žalingo įpročio.
Naudodami surinktus duomenis apie apklaustojo surūkomų cigarečių kiekį, mokiniai suskaičiavo, kiek valandų jie sutrumpina savo gyvenimą per mėnesį.
Mokiniai smalsiai apžiūrinėjo įvertinantį plaučių būklę matuoklį.
Gimnazistai sužinojo, kad alkotesteris ima orą iš plaučių gilumos, išmatuoja, kiek jame yra alkoholio, pagal tam tikrą matematinę formulę šiuos duomenis verčia į alkoholio kiekį kraujyje.
Naudodami matematinę formulę, gimnazistai suskaičiavo, kiek promilių alkotesteris parodė pagal mokytojos duotus rodmenis, tikslinosi, kokiam girtumo laipsniui priskiriamas gautas skaičius.
Pamokos pabaigoje visi mokiniai pateikė savo skaičiavimų išvadas ir apibendrinimus.
Išgirsta informacija apie žalingų įpročių poveikį sveikatai ir šeimos biudžetui bei savo atliktais skaičiavimais jaunuoliai pažadėjo pasidalinti su apklaustais žmonėmis.
Tikimės, kad ir gimnazistai, ir jų apklausti žmonės susimąstys ir pagerins savo sveikatos bei finansų būklę.

Lina Račkienė ir Laimutė Marcalienė