1

VILNIUS TECH PASKAITOS IR LABORATORINIAI DARBAI JOTVINGIŲ GIMNAZIJOJE

VILNIUS TECH fizikos klasės mokiniai turėjo galimybę išklausyti paskaitas ir atlikti laboratorinį darbą.
Gruodžio 15 d. paskaitoje „Ar yra alternatyva net alternatyviai energetikai?“ dr. Algimantas Rotmanas gimnazistams pristatė galimas alternatyvias energijos rūšis. Saulės, vėjo ir vandens energijos panaudojimas turi nukonkuruoti šiandieninį naftos produktų monopolį. Saulės ir vėjo pagaminamą energiją naudoja ir mechanikos fakultetas.

Ant stogo esantys įrenginiai pagamina labai mažą energijos kiekį, tačiau tai ateities perspektyvos. Šiuo metu pasaulyje beveik 90 procentų elektros energijos yra pagaminama XIX a. technologijomis. Specialisto nuomone ilgą laiką žemė buvo šildoma, todėl dabar reikėtų pasitelkti tokias technologijas, kurios padėtų ją šaldyti. Savo tyrimams jis pasirinko šilumos siurblį. Akcentavo mokiniams gamtos mokslų svarbą, ragino mokytis fizikos, biologijos, chemijos paslapčių. Nesunku pastebėti, kad pasaulio klimatas kinta. Tik pažindami gamtą, žinodami didžiulius jos energijos klodus, pasitelkę mokslą ir žinias, galėsime susitarti su gamta ir pasinaudoti jos neišnaudotais resursais.
Gruodžio 17 d. mokiniai išklausė paskaitą „Kokie įrenginiai padeda atliekas iš pavojingų paversti naudingomis?“ Ją skaitė Vilnius TECH mechanikos ir medžiagų inžinerijos katedros docentė dr. Kristina Bazienė. Mokiniai ne tik sužinojo apie atliekų naudą, bet ir apie energijos ir dujų išgavimą iš perdirbamų atliekų, atliekų rūšiavimo įrenginius ir ateities planus.
Mokiniai atliko fizikos laboratorinį darbą „Slopinamųjų svyravimų tyrimas spyruokline švytuokle“. Mokiniai gebėjo apskaičiuoti plieninės spyruoklės tamprumo koeficientą, žinojo, kokie parametrai nusako spyruoklės tampriąsias savybes, mokėjo palyginti laisvųjų ir priverstinių svyravimų kampinis dažnius.
Irena Ribinskienė