1

APLINKOSAUGINĖJE KONFERENCIJOJE MOKINIAMS “ĮDOMIOJI EKOLOGIJA”.

Jotvingių gimnazijoje puoselėjama STEAM kultūra, todėl išgirdę apie konferenciją ,,Įdomioji ekologija“, kurią organizavo Lietuvos „Europe Direct“ informacijos centrai ir VšĮ „Žaliasis taškas“ būtinai turėjome dalyvauti. Šių teorinių ir praktinių mokymų tikslas – supažindinti mokinius su ekologijos principais bei pasidalinti jų pritaikymo kasdienybėje idėjomis. Konferencijos metu buvo apžvelgiamos tvarios aplinkos ir atsakingo vartojimo bei atliekų tvarkymo temos, pagrindžiant jas praktiniais Lietuvos ir pasaulio pavyzdžiais.
Mokiniai, dalyvavę konferencijoje įsiminė ir su kitais dalijasi labai praktiškais patarimais, kaip prisidėti prie aplinkos tvarumo: ,,negalima mesti picos dėžės i kartono konteineri jeigu dar dėžėje yra picos“, ,,negalima mesti užteršto popieriaus. Bet technologijos tobulėja ir galima mesti mažai užterštą“, ,,negalima veidrodžių, molinių daiktų mesti į stiklo konteinerį“, ,,stiklo butelis gamtoje gali išlikti nesuiręs gali būti iki 1 mln. metų“, ,,stiklas gali būti perdirbamas neribotą kiekį kartų“, ,,1 tona popieriaus= nuo 8 iki 24 medžių“.
Ie klasės mokiniai kartu su geografijos mokytoja Eugenija Baciuškiene ir matematikos mokytoja Dale Surdokiene vykdo ekologinį projektą „Rūšiuok atsakingai“. Kovo ir balandžio mėnesiais skaičiuoja kiek apytiksliai litrų mokinio šeima surenka plastiko atliekų. Surinktus duomenis planuojama panaudoti atliekant įvairius skaičiavimus. Taigi, konferencija „Įdomioji ekologija“ mokiniams buvo tikrai naudinga. Mokiniai turėjo galimybę pasitikrinti ar teisingai rūšiuoja, sužinojo, kad rūšiavimo tikslas yra ne tik sąvartynų mažinimas ir kova prieš klimato kaitą, bet ir išteklių bei energijos taupymas.
Pirmokai gimnazistai reflektuodami rašė: ,,Manau jog ši konferencija yra ne tik įdomi, bet ir be galo naudinga, galima sužinot naujų dalykų, kurie pravers ateityje“ (Justina). Konferencija naudinga, aktuali, informacija pateikta įdomiai“ (Rūta). ,,Labai įdomi reklama apie šiukšlių piliakalnius. Verčia susimąstyti“. ,,Man labai patiko burbulų voniai gamyba, tikrai bandysiu pasigaminti , gal net šiandien“. ,,Pasiklausius kitų mokinių, man kilo mintis, kad aš su broliu, gal taip pat pavasarį, kai nutirps sniegas, eisiu ir surinksiu šiukšles parkelyje prie mūsų daugiabučio. O tai visi tik mėto, bet niekas nerenka“. Mokiniams kilo klausimas: ,,O mūsų mokykloje ar vyksta ekologinė olimpiada? Aš galėčiau dalyvauti, būtų įdomu.“
Taip pat išgirdome ir mokinių požiūrį į tvarų gyvenimo būdo formavimą bei aktyvaus įsitraukimo būdus!
Tik nuo mūsų priklauso rytojus!
V. Svinkūnienė
E. Baciuškienė
V. Klusevičienė