1

DEBATAI „MAISTO ŠVAISTYMAS NAMUOSE – ASMENINIS REIKALAS AR EKOLOGINĖ BOMBA?“

Kovo 3 d. Alytaus Jotvingių gimnazijoje vyko debatai „Maisto švaistymas namuose – asmeninis reikalas ar ekologinė bomba?“. Mokiniai debatavo apie maisto švaistymą ir galimus sprendimus, kaip pažaboti besaikį maisto pirkimą bei žmonių atsakomybę už jo išmetimą.

Debatus organizavo Lietuvos vartotojų institutas, JEK, Europe direct Alytus ir Jotvingių gimnazijos. Renginį vedė JEK (Jaunimo Europos komandos) narė Vakarė Saulėnaitė. Debatai tokia tema Alytuje organizuojami pirmą kartą ir yra Lietuvos vartotojų instituto tarptautinės iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ ciklo dalis. Dalyvius vertino kompetentinga komisija.
Visi debatų dalyviai debatavo pirmą kartą, todėl jaudulio buvo. Komisija nutarė, jog geriausiai argumentus savo pozicijos gynimui pateikė Jotvingių gimnazistė, MEPA komandos narė Roberta Vaikšnoraitė, kuri įsitikinusi, kad maisto švaistymas sukuria ir aplinkosauginę ir socialinę problemą. Antrąją vietą užėmė Jotvingių gimnazistas Gajūnas Dabušinskas, o trečiąją – Alytaus šv. Benedikto gimnazijos mokinys Linas Surdokas. Sveikiname ir linkime nesustoti tobulėti.
Debatų organizatoriai teisūs, jog maisto pirkimas neturi tapti besaike manija, tik pasvertu būdu, kaip papildyti žmogaus kūno energetinius šaltinius.
V.Svinkūnienė, istorijos mokytoja metodininkė