Pilietiškumo pamokos „Europos Žaliasis kursas“

Bendri dokumentai

Europos Žaliasis kursas ir siekis tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu yra vienas iš svarbiausių ES prioritetų, o švietimas yra vienas iš būdų pasiekti tikslą. Alytaus Jotvingių gimnazija yra Mokykla Europos Parlamento ambasadorė, taip pat gimnazijoje plėtojama STEAM kultūra, todėl artėjant Žemės dienai Alytaus Jotvingių gimnazijos antrokai dalyvavo pilietiškumo pamokose skirtose Žaliajam kursui, kurias vedė Europos namų ir EJK atstovai.
Pirmoje pamokoje, kurią vedė Europos namų darbuotojai Sigita Skirkaitė ir Lukas Gylys, ,,Europos žaliasis kursas“ mokiniai buvo supažindinti su Europos žaliuoju kursu. Mokiniai tiesiogiai dalyvavo pamokoje per slido.com platformą, todėl klausė ne tik paskaitos apie Europos siekį 2050 m. tapti neutralaus poveikio klimatui žemynu, bet ir patys atsakinėjo į klausimus parodydami savo žinias apie tai, kaip tą reikėtų padaryti – reikėtų skatinti veiksmingą išteklių naudojimą pereinant prie žiedinės ekonomikos, atkurti biologinę įvairovę, sumažinti taršą.
Antroje pamokoje, kurią vedė AJK narys Vilius Kasatkinas ,,Žalioji Europa?“, buvo susipažinta su faktais, kurie kelia pavojų aplinkai ir ES tikslu, kad Europa taptų žaliuoju žemynu. Į klausimą ,,Ką individas galėtų padaryti, kad pagerintų savo aplinką?“ atsakymai buvo įvairūs: parduok-mainyk/ ne išmesk, o taisyk/ ištrauk laidą iš rozetės/ vartok mažiau, bet kokybiškiau/ remk nedidelius vietos verslus ir pan.
Trečią pamoką ,,Europos žaliasis kursas“ vedė net 3 EJK nariai Elinga Teriajevaitė, Monika Arlauskaitė ir Nojus Yannick Bolade Adote. Pamokoje pristatė žaliojo kurso sritis: švarią energiją, tvarų judrumą ir pramonę ir kt. Diskusijos klausimai buvo aktualūs šioms dienoms: ,,Kaip sumažinti kaukių išmetimą ir kaip jas geriau panaudoti?“ ,,Ar pritariate, kad viešasis transportas būtų nemokamas?“. Atsakymai buvo: naudoti daugkartines kaukes, visai atsisakyti kaukių, nemokamas transportas sumažintų aplinkos taršą. Į klausimą ,,Ar buvimas ,,žaliu“ yra mada ar būtinybė?“ dauguma mokinių atsakė, kad tai yra būtinybė.
Virginija Svinkūnienė