STEAM matematikos  pamoka  „Klimato kaita. Hidrologinis modeliavimas ir  prognozavimas pasitelkiant matematinius dėsnius bei Sentinel palydovų duomenis” 

Bendri dokumentai

Kovo 23 d.   nuotolinėje matematikos pamokoje svečiavosi  VU Gamtos mokslų fakulteto Hidrologijos ir klimatologijokatedros docentas dr. Edvinas Stonevičius, kuris supažindino  3a(A) ir 3c(A) klasės mokinius  su  Žemės procesų tyrimais remiantis palydovų duomenimis.

Meteorologinius matavimus visame Žemės rutulio paviršiuje – sausumoje ir jūrose, – įvairiuose atmosferos sluoksniuose bei iš kosmoso  koordinuoja Pasaulinė meteorologijos organizacija. Tarptautinis keitimasis žiniomis  padeda išsiaiškinti ekstremalių meteorologinių reiškinių (tropinių ciklonų, smarkių liūčių, karščio bangų) numatymo galimybes. Palydovų pagalba dabar meteorologinė informacija mus pasiekia itin operatyviai, o tai padeda išvengti nelaimių kaip pvz. aviacijoje,  nes nuo oro sąlygų numatymo priklauso orlaivių saugumas jiems kylant ir leidžiantis.

Meteorologija padeda ūkininkams planuoti optimalų sėjos ir derliaus nuėmimo laiką, atsižvelgiant į sezonines sąlygas, įvertinti nepageidaujamų reiškinių, tokių kaip šalnos, sausros, krušos, stiprios liūtys, riziką.

Norėdami geriau  susipažinti su meteorologo  profesija dabar  mokiniai grupėmis atlieka praktines užduotis: analizuoja  EO browser internetiniame  puslapyje teikiamą informaciją  ir rengia praktinį darbą  apie  potvynius Nemuno deltoje,  dumblių žydėjimą Kuršių mariose ar  kitus gamtos  reiškinius siejamus su globalinėmis problemomis.

Mokiniai sužinojo, kad baigus meteorologijos studijas, savo žinias galima pritaikyti labai plačiame interesų lauke – klimato kaitos, gamtosaugos, gamtinių sistemų modeliavimo, palydovinių tyrimų, visuomeninės veiklos ir darbuotis tiek valstybiniame, tiek privačiajame sektoriuje.

Matematikos mokytojos Ramunė Kazlauskienė ir Lina Račkienė.