BALTIJOS JŪROS UŽTERŠTUMAS PLASTIKAIS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI

Blue school

RAISE AWARENESS ABOUT THE PLASTIC WASTE IN THE SEA

BALTIJOS JŪROS UŽTERŠTUMAS PLASTIKAIS IR JŲ SPRENDIMO BŪDAI

2021 m. gimnazija pradėjo vykdyti STEM veiklas, jų aprašymus skelbia STEM atradimų kampanijos žemėlapyje: http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdc21

VILNIUSTECH paskaita „Plastiko gaminių naudojimas buityje“

Paskaitą skaitė vandens katedros profesorė Marina Valentukevičienė. Paskaitos metu siūlė mokiniams atlikti tiriamąjį darbą su savo namų kosmetikos priemonėmis, ieškoti polimerų, tirti plastikų savybes, patarė ieškoti sprendimo būdų vandens taršai plastikais mažinti. Taip pat pristatė ekologiškas kaukes, pagamintas iš eukalipto, turinčio biodegraduojančių sluoksnių, kuriuos galima panaudoti  tekstilės gamybai.  Tokios kaukės turi antiseptinių savybių, reikalingų  kvėpavimui ir  natūraliai suyrančios gamtoje.

EKSPERIMENTINIS DARBAS: MIKROPLASTIKŲ ATPAŽINIMAS KOSMETIKOS PRIEMONĖSE

9-10 klasių mokinių grupė  pagal sudarytą  eksperimentinio  darbo detalų planą individualiai tyrė naudojamoje dantų pastoje mikroplastiko daleles. Tyrime naudojo mišinio išskirstymo nusistovėjimo būdą, stebėjo ir matavo nuskaidrėjusio mišinio aukštį per 10 val. Gautus rezultatus panaudojo grafiko, iliustruojančio nuskaidrėjimo priklausomybę nuo laiko, nubraižymui ir darbo apibendrinimui. Apibendrino rezultatus: pastos ir vandens mišinys nuskaidrėjo labai lėtai (per 10 val 3mm), susidarė koloidinis tirpalas, kuriame dalelių dydis yra mažas. Atlikus stebėjimus mikroskopu, nuo mišinio paviršiaus surinkus ir išdžiovinus medžiagas bei remiantis pastos sudėtimi, galima teigti, kad mikroplastiko dalelių nėra. Visi pripažinome, kad pastos įpakavimui panaudotus polieteną ir popierių reikia rūšiuoti.

REKOMENDACIJOS IR IŠVADOS:

Poveikį jūrai daro iš namų ūkių, nuotekų tinklų, žemės ūkio laukų į upes patenkanti tarša. Visa tai galiausiai pasiekia Baltiją. Kad Baltijos jūra būtų švaresnė labai svarbu, jog kiekvienas poilsiautojas susirinktų šiukšles, neplautų automobilių šalia vandens telkinių ir nepiltų gyvajai gamtai pavojingų cheminių medžiagų. Jūros užterštumas priklauso nuo kiekvieno iš mūsų sąmoningumo ir kasdienių įpročių.

RIVER CLEANUP LIETUVA 2021. Prisidėsime prie iniciatyvos tikslo – skatinsime aplinkosauginį sąmoningumą ir sieksime užkirsti kelią atliekų patekimui į vandens telkinius, jūras bei vandenynus. Visas tvarkomas vietas registruosime tarptautiniame žemėlapyje – tapsime tarptautinio renginio dalimi! River Cleanup vyks pirmąjį birželio savaitgalį (5-6 d.), minint Tarptautinę aplinkos apsaugos dieną. Renginio idėja  – pakviesti mokinius tą savaitgalį visame pasaulyje susitelkti upių ir kitų vandens telkinių valymui. Šiuo metu gyvename pandemijos sąlygomis ir turime vengti socialinio kontakto, bet galime išeiti į lauką ir kurti švaresnę aplinką:

  • Rinkti šiukšles netoli upės arba žygiuoti upės pakrante, fiksuojant jos ekologinę būklę.
  • Pažymėti vietos koordinates.
  • Įamžinti tvarkymosi akimirkas (fotografuoti/filmuoti).
  • Pasirūpinti tinkamu atliekų surinkimu ir išrūšiavimu (jei tai įmanoma).

Šiais metais ne tik rinksime atliekas, bet ir tirsime pakrančių būklę!  Eidami pakrantėmis penkių Lietuvos didžiųjų miestų teritorijose, fiksuosime upių krantus ir sukursime bendrą duomenų bazę, kurią vėliau pateiksime  mokslininkams ir ekspertams.

Daugiau informacijos:

Renginio puslapis Facebook https://www.facebook.com/RiverCleanupLietuva/

Tarptautinis internetinis puslapis https://www.river-cleanup.org/lt/lietuva

Renginio organizatorius Lietuvoje – VšĮ “Žaliosios politikos institutas”

www.zaliojipolitika.lt

Projekte dalyvaujančios mokytojos: Irena Ribinskienė, Lina Petraškienė, Lina Rutkauskaitė, Virginija Klusevičienė, Laimutė Krisiulevičienė, Lina Bieliauskienė.