„MoMoLab“ vizitas gimnazijoje

Bendri dokumentai
Rugsėjo 23-iąją dieną Jotvingių gimnazijoje vyko projekto „MoMoLab“ vizitas, kurį organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras.
Mokinių gebėjimų atskleidimo ir jų ugdymo sistemos plėtra siekiama sudaryti sąlygas mokiniams susipažinti su modernia moksline įranga ir įgyti tiriamojo darbo žinių.
Į mūsų gimnazijos kiemą užsuko neįprastas modernios mokslinės įrangos vilkikas „MoMoLab“. Tai mobilioji mokslinė laboratorija, kurioje mokiniai galėjo išbandyti mokslininko, jaunojo tyrėjo profesiją. Gimnazijos I-III klasių mokiniai noriai dalyvavo mokslinėje – praktinėje veikloje – projekte „Mokinių gebėjimų atskleidimo ir jų ugdymo sistemos plėtra“. Mokslininkai pristatė mokiniams gamtamokslinius ir inžinerinius tiriamuosius darbus.
Mokinių pasirinktos tyrinėjimų sritys labai įvairios. Mokiniai mobiliojoje laboratorijoje tyrinėjo mikroorganizmus aplinkoje (maisto taršos problemas) ir jų panaudojimą biokuro gamybai (NBS sprendimo būdai), vandens makrobestuburių įvairovę, taršos įtaką augalams, apylinkėse esančių telkinių vandens kokybę, stebėjo, kaip moksliniuose tyrimuose gali būti pritaikoma greitaveikė kamera, termovizoriumi matavo temperatūrinius pokyčius ir pan.
Mokiniai dalyvavo mikrobiologijos ir fizikinių reiškinių tiriamosiose veiklose, patys atliko paprastus mokslinius tyrimus kartu su mokslininkais, stebėjo įvairių mokslinių eksperimentų demonstracijas, pagilino savo gamtamokslines žinias. Veiklos siekis yra paskatinti mokinius patiems pradėti kelti tiriamųjų darbų idėjas, atlikti įvairius mokslinius tyrimus, gilintis į gamtos mokslus, skatinti tęstinius tiriamuosius darbus. Per tiriamąją praktiką ir vyksta tikrasis gamtamokslinis pažinimas. Mokinių suaktyvinimui, sutelkimui buvo skirta geros savijautos programa (joje dalyvavo IIIa klasės merginos), aktyvinant gyvą bendravimą, siekiant kompensuoti nuotolinio mokymo praradimus ir skatinti tarpasmenininį mokinių bendravimą.
Irena Ribinskienė, fizikos mokytoja metodininkė